Yuba

yuba1

Yuba kallas det skinn som bildas på ytan av sojamjölk om den är varm och får stå stilla. På japanska restauranger som har tofu som specialitet brukar det serveras eleganta rätter med färsk yuba, men den kan även torkas, och förvaras i ett skåp.

Om man vill försöka sig på att göra yuba hemma finns det instruktioner för det i The Book of Tofu av Aoyagi & Shurtleff. Men om man gör sojamjölk kan det råka bildas lite skinn om man inte kyler ned den snabbt och rör om – i så fall är det onödigt att slänga det – då har man fått lite yuba, som man kan fiska upp och äta med lite sojasås på!

Den yuba som finns torkad i kinesiska matbutiker brukar vara av två typer – antingen tunna ark, som på bilden ovan. De kan t.ex. användas till att göra fyllda knyten eller rullar. Den andra varianten som man brukar se är långa stavar – de kan t.ex. användas i soppor, wokas tillsammans med grönsaker eller användas i fyllning till degknyten. Båda varianterna är enkla att använda – det är bara att lägga i blöt i kallt vatten i några minuter innan de ska användas.

På paketen kan det stå bean curd sheets, bean curd sticks, eller tofu skin. Här använder jag det japanska namnet yuba, som är den vanligaste benämningen i väst.

Paketet på bilden är torkad yuba av märket Dali, som jag sett i flera asiatiska matbutiker i Stockholm. Det kostade 35 kronor för 250 gram – det motsvarar 8 st. något så när rektangulära ark på ungefär 40 x 40 cm.

Annonser

2 responses to “Yuba

  • Josefine

    När det gäller ”dragspelsvarianten” (som vi alltid har kallat dem – min lillasyster tyckte att det såg ut som dragspel när hon var liten, och namnet har sedan bestått; FU CHOK på kantonesiska – säkert ej korrekt stavat – heter de för övrigt) brukar det vara bättre att blötlägga dem i hett vatten och låta dem stå ett bra tag (minst en halvtimme) för att de ska mjukna helt innan tillagning.

    • Kalle

      Tack för tipset! Jag har inte lagat till dem, men de ser ut att vara tjockare än de tunna yuba-arken, så jag ska göra så om jag använder dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: