Friterade yuba-rullar

Torkade yuba-ark passar utmärkt till att göra fyllda rullar, som kan friteras, ångkokas eller stekas.

yuba4

Fyllningen kan vara vad som helst, bara den inte är alltför fuktig.
Den här fyllningen blev det på det jag hade hemma nu:

Ingredienser:

  • 200 gram tofu
  • 2 torkade shiitake-svampar
  • 1 morot
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 näve fryst majs
  • 1 näve fryst hackad spenat
  • 1 msk sojasås
  • 1 msk mirin
  • ½ msk sesamolja

Tillvägagångssätt:

  1. Lägg shiitake-svampen i blöt i hett vatten. Vänta en halvtimme.
  2. Finhacka vitlök, hacka svampen och skär moroten i tändstickor. Mosa tofun.
  3. Stek allt i stekpanna på medelvärme i ca 10 minuter, så att en del vatten ångar bort.
  4. Låt kallna.

Med den här fyllningen gjorde jag åtta stycken yuba-rullar. Jag använde två stycken stora yuba-ark på 40 x 40 cm, som jag delade i fyra.
Först får man lägga arken i blöt i kallt vatten i ca 10 minuter. De går då från att vara genomskinliga till att bli ljusare och mer opaka.
Sedan får man torka dem med hushållspapper eller med en kökshandduk.

yuba2

Jag lade ut ungefär två rågade matskedar fyllning på varje ark, och rullade ihop dem som vårrullar.
Om man väntar tills de torkat lite så bör de försegla sig automatisk, så att de inte öppnar sig, men för att vara på den säkra sidan klistrade jag ihop dem med en blandning av potatismjöl och vatten. En blandning av 1 tsk kallt vatten och 1 tsk potatismjöl räckte för att fästa den lösa änden på alla mina rullar.

yuba3

Fritera i ett par minuter, så att de får färg och blir frasiga, men inte blir svartbrända. Servera med exempelvis chilisås och svart risvinäger som dippsås.


One response to “Friterade yuba-rullar

  • Penntrollet :-)

    Tack för tipset med rullarna, har kikat på yoba”ark” flera år och varit aningen osäker på tillagning. Tog mungbönsgroddar istället för majs och kanske lite mera soja och mirin. Jag fritterade ej utan satte in rullarna i ugnen väntade tills dom blev gyllene och torkade ut lite de blev lite sega istället för krispiga som vid frittering men helt klart något jag kommer göra igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: