Molnöron

I både kinesisk och japansk mat kommer de svarta och lite geléiga svampar som kallas molnöron eller skogsöron ofta till användning. De har en aning krispig konsistens, men har inte så mycket egen smak. Däremot tar de lätt upp smaker från det de lagas med, och bidrar med konsistens och färg.
Man brukar kunna köpa dem billigt i asiatiska matbutiker, i torkad form. Det finns åtminstone två olika varianter – en som är ljus på ena sidan, och mörk på den andra, och en som är mörk på båda sidor. På påsarna med torkad svamp brukar det stå black mushroom.
När man ska använda svampen får man lägga den i blöt. Lägg i blöt i hett vatten i en halvtimme. De sväller upp till flera gånger storleken de har i torkad form.
På bilden nedan ser vi två torkade molnöron och en shiitake-svamp.
kikurage
När de har legat i blöt i en halvtimme ser de ut så här:
kikurage
Blötläggningsvattnet från shiitake-svampar kan man ta tillvara och använda som dashi, men blötläggninsvattnet från molnöron brukar man kassera.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: