Kastanjeris

Nu har det funnits kastanjer i butikerna i nästan en månad, och de bör finnas kvar åtminstone till jul. I Sverige äts de nästan bara rostade, men i Japan används de i flera olika rätter – den vanligaste är antagligen ris kokt med kastanjer.

Ingredienser:

  • 1,8 dl rundkornigt ris
  • 2,4 dl vatten
  • 15 kastanjer
  • 1 msk mirin
  • 1 msk sake
  • 1 msk sojasås
  • 4 cm kombu-alg


Tillvägagångssätt:

  1. Lägg kombualgen i blöt i vattnet.
  2. Skölj riset, och lägg det i blöt i vattnet från [1], tillsammans med kombun. Eftersom kombun suger åt sig lite vatten får man fylla på med vatten så att man får rätt vattenmängd.
  3. Häll kokande vatten över kastanjerna. Vänta en halvtimme medan kastanjernas skal blir mjukare, och riset suger upp vatten.
  4. Skala kastanjerna med en liten vass kniv. Skala av både det hårda träaktiga bruna skalet, och det tunna gula inre skalet.
  5. Lägg de hela kastanjerna på riset, och tillsätt sake, mirin och sojasås.
  6. Koka riset.

Anmärkningar:

  • När jag kokade riset använde jag min riskokare, som har en inställning för takikomigohan, d.v.s. ris blandat med diverse annat, så jag tryckte helt enkelt på den knappen. Annars kan man använda standardinställningen på en riskokare, eller helt enkelt koka det som man brukar koka ris annars.
  • Om man lägger i en bit kombu för att få mer smak får man vara observant på att den suger upp vatten, så att riset inte blir för torrt. I stället för att lägga i en bit kombu kan man byta ut vattnet mot kombu-dashi.
  • Anledningen till att jag använde just 1,8 dl ris är att måttkoppen som följde med min riskokare är på 1,8 dl, det japanska standardmåttet för ris.
  • Sojasåsen gör att riset blir lite brunfärgat. Om man vill att det ska vara vitt kan man byta ut sojasåsen mot en tesked salt.
  • Strö gärna lite rostade svarta sesamfrån över riser när det serveras, eller gomashio (sesam blandat med salt).


One response to “Kastanjeris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: