Te-rökt tofu

Det är ganska lätt att röka mat hemma med hjälp av en wok. Metoden lärde jag mig från en artikel på sajten serious eats.


Tillvägagångssätt:

 1. Klä in en wok med aluminumfolie på insidan. Se till att folien ligger an tätt mot woken, speciellt i botten.
 2. Lägg i diverse brännbart material i botten på woken (se nedan för förslag). Folien gör att man slipper diska woken efteråt.
 3. Ta ett eller två tofu-block. Dela dem på längden så att de exponeras mer för marinering och rökning. Marinera i sojasås i 20 minuter.
 4. Placera tofun på någon sorts ställning i woken, t.ex. ett ångkoknings-ställ eller ett grill-galler.
 5. Sätt woken på spisen, och sätt plattan på 4 på en 6-gradig skala. Sätt spisfläkten på max, öppna köksfönstret, och pilla batteriet ur brandvarnaren. (Nåja, jag fick inte inte lägenheten så rökfylld att brandvarnaren gick igång.)
 6. Efter några minuter börjar det ryka ur woken. Täck den med ett stort lock, eller med aluminiumfolie, så att röken håller sig i woken.
 7. Låt woken stå och ryka med plattan på i ca tio minuter. Stäng sedan av plattan, men låt tofun rökas med locket på i åtminstone tio minuter till.

Det som jag använde för att röka tofun var följande:

 • 3 msk socker
 • 3 msk grönt te
 • 3 msk ris
 • 3 stjärnanisar

Det gäller att få en god rökig arom, och undvika att det smakar bränt och eldsvåda. så man får inte ha för hög värme, eller värma woken för länge.
Den här tofun fick en söt och karamellig smak som bör komma från sockret, och teet och stjärnanisen bidrog också med en tydlig arom. Jag vet inte riktigt vad riset bidrog med, men eftersom det ingick i de recept jag såg fick det följa med ändå.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: