Kungsmussling

Kungsmussling är en av de vanligaste svamparna i japansk matlagning. Den är populär i flera andra asiatiska länder, och odlas i Italien också. Den är faktiskt nära släkting med ostronskivling, även om de inte inte ser speciellt lika ut – ostronskivlingen är grå och platt, medan kungsmusslingen är stor och ståtlig – svamparna är cirka en decimeter höga.
Kungsmusslingar är lätta att laga till – de kan t.ex. stekas, rostas eller grillas som man gör med champinjon eller portobello.

På bilden nedan stekte jag en kungsmussling i sesamolja (det är ganska vanligt att steka svampar i sesamolja i Japan och Korea), saltade och pepprade, och kryddade med lite nanami togarashi.

Om man har tur kan man hitta kungsmusslingar på Ica, men man har mycket större chans att hitta dem i asiatiska matbutiker.
När jag köpte svamparna ovan var priset ca 100 kronor kilot, vilket blir ungefär en tia per svamp.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: