Selleri-kinpira

Kinpira är ett slags japansk smårätt – det brukar bestå av rotsaker, grönsaker eller alger som skurits i små bitar, stekts, och smaksatts med bl.a. sojasås, socker, sesamfrön och chili. Oftast är de ganska salta – de brukar dock ätas i ganska små mängder, tillsammans med neutralt ris. Det finns redan några kinpira-recept på den här bloggen.
När jag gjorde den här varianten utgick jag från det här japanska receptet.

Ingredienser:

  • 2 selleristjälkar (ca 150 gram)
  • 1 liten morot (ca 50 gram)
  • ½ msk sesamolja
  • ½ msk mirin
  • ½ msk sake
  • ½ msk socker
  • 1 msk sojasås
  • 1 tsk rostade sesamfrön

Tillvägagångssätt:

  1. Skär morot och selleri i tändstickform, ca 5 cm långa strimlor.
  2. Stek i sesamolja på något över medelvärme, tills grönsakerna mjuknat lite, ca 5 minuter.
  3. Tillsätt mirin, sake, socker och sojasås. Sänk till medelvärme, Stek tills vätskan kokat bort, sådär fem minuter till.
  4. Lägg upp och strö över sesamfrön.
  5. Låt svalna innan servering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: