Kemiri-nötter

Kemirinötter används bland annat i indonesisk matlagning, t.ex. för att reda såser. De reder inte så effektivt som potatismjöl, men smakar desto mer. Man bör dock bara äta dem tillagade, eftersom råa kemirinötter är milt giftiga.
Det kan gå att hitta dem i asiatiska matbutiker – i Stockholm går de att få tag på åtminstone på Hong Kong Trading.
Jag har sett förslag om att man kan ersätta dem med macadamianötter.

PÅ Hawaii har de använts som kombinerad ljuskälla och klocka förr i tiden. De brinner bra, och kallas ibland för candlenuts på engelska. Eftersom man kan räkna med att en nöt brinner i en kvart användes de enligt Wikipedia för att hålla koll på tiden om kvällarna.

Jag prövade att elda upp en kemirinöt.

Den var ganska lätt att tända med en tändsticka, och brann med en ganska jämn låga i ungefär en kvart. Dock slocknade den efter halva tiden, och jag fick vända på den och tända den obrända undersidan. Dessutom luktade det en aning bränt om den.
På det hela taget skulle jag säga att vanliga ljus är smidigare och billigare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: