Nybadad rättika

Titeln är en fri översättning av det japanska namnet på den här rätten, furofuki daikon. En mer korrekt översättning kanske är ”Rättika som har legat och dåsat i ett hett badkar”.

Den här ganska enkla rätten är en välkänd och populär smårätt i Japan. Den består av rättika som har fått sjuda tills den blivit så mjuk att den går att dela med ätpinnar, och sedan fått en topping bestående av en misobaserad sås.

Ingredienser:

  • Rättika
  • 4 msk miso
  • 1 msk mirin
  • 1 msk socker
  • 2 msk dashi
  • ½ tsk rivet limeskal
  • rostade sesamfrön

Tillvägagångssätt:

  1. Skär rättikan i 3 cm tjocka rundlar
  2. Koka upp vatten. Lägg i rättikan. Sänk värmen, och låt sjuda åtminstone en halvtimme, tills rättikan blivit mjuk.
  3. Blanda miso, mirin och socker i en stekpanna. Värm några minuter under omrörning. Beroende på misons konsistens kan det vara svårt att röra om i den – tillsätt i så fall någon matsked dashi eller vatten.
  4. Tillsätt limeskal när såsen har börjat tjocka till, precis när den ska tas av plattan. (Jag tror att en del limearomer kan förflyktigas om de utsätts för värme.)
  5. Lägg upp rättika, toppa med sås, och strö på sesamfrön.

Anmärkning: I Japan brukar man använda saft och skal från citrusfrukten yuzu i matlagningen, men i brist på yuzu får man använda sig av lime, citron eller apelsin.


2 responses to “Nybadad rättika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: