Massaman-curry

När CNN tidigare i år lät sina läsare rösta fram världens 50 godaste rätter kom Massaman-curry på första plats!
Jag kunde inte låta bli att laga till den själv – den första thailändska rätt jag gett mig på. Även om jag inte skulle gå så långt som CNN så är det en god och mättande rätt som jag lagat till åtminstone fem gånger, där syrlighet, sötma och kokos balanserar ut chilihettan.

Namnet massaman (musulman) kommer av att en del av kryddorna i curryn kom till Thailand med muslimska kryddhandlare från Indonesien. Eftersom alla kryddor i currypastan är vanliga i indonesisk mat så kändes det rätt att göra rätten mer indonesisk och laga till den med tempeh. Resultatet påminner faktiskt om en gryta med tempeh och potatis som jag åt på en indonesisk restaurang.

Ingredienser:

  • 3 msk massaman-pasta
  • 3 msk kokosolja
  • 4 dl kokosmjölk
  • 150 g tempeh
  • 150 g potatis
  • 150 g lök
  • 3 msk palmsocker
  • 3 msk osaltade rostade jordnötter
  • 1 tsk tamarindkoncentrat
  • 2 dl dashi
  • 1 näve thailändsk sötbasilika

Anmärkningar:

  • En del massaman-currypastor innehåller fisk eller räkor, men den från Aroy-d på bilden nedan gör åtminstone inte det. Det finns även nån sorts massaman-bas från Mrs Cheng (currypasta utblandad i kokosmjölk).
  • Jag råkade ha kokosolja och palmsocker hemma, men det går förstås bra med rapsolja och vanligt socker. Däremot är vanligt socker sötare än palmsocker, så man får justera mängden.
  • Vad gäller nötterna i rätten så har jag tagit saltade och rostade jordnötter eller cashewnötter och sköjt bort saltet.
  • Thailändsk basilika är förstås gott, men det ser dessutom mycket trevligare ut med något grönt på. Det kan man åtgärda med vanlig basilika eller salladslök om man inte har thaibasilika hemma.
  • I nästan alla thailändska recept ingår fisksås, som bidrar med umami och sälta. Här har jag använt dashi för att få mer umami i curryn.


Massaman-pastan på bilden innehåller chili, vitlök, citrongräs, salt, galangal, muskotblomma, kanel, kardemumma, korianderfrö och kummin. En burk på 400 gram kostar ungefär 30 kronor.


Tillvägagångssätt:

  1. Skär tempeh, lök och potatis i munsbitstora bitar.
  2. Stek löken i oljan tills den blir mjuk och glansig.
  3. Tillsätt currypastan och stek i någon minut till.
  4. Tillsätt potatis, tempeh, kokosmjölk, socker, dashi, tamarindpasta och jordnötter.
  5. Småkoka på medelvärme tills potatisen och tempehn blivit genomkokt, ungefär en halvtimme. Rör om då och då.
  6. Strö på basilikablad och servera med ris.

3 responses to “Massaman-curry

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: