Karibiska kokböcker

I början av sommaren köpte jag tre stycken karibiska kokböcker:

Det var:

  • The Rasta Cookbook av Laura Osborne
  • Delicious Jamaica! av Yvonne McCalla Sobers
  • Caribbean Vegan av Taymer Mason

Karibisk mat påminner inte direkt om någon annan mat jag ätit – den har uppenbarligen fått influenser från alla de folk som har kommit dit – indier och indianer, västafrikaner och nordamerikaner, britter, kineser och många andra. En ny smakupplevelse som jag har fått är den av kryddning med kryddpeppar och habanero-chili, som förekommer i flera recept. Dessutom har jag fått tillfälle att bekanta mig med diverse nya grönsaker.

Grönsaksdisken på de västindiska öarna verkar nämligen skilja sig rejält från den på konsum, vilket antagligen kan ställa till det en del om man vill följa recepten i de här böckerna.
Man kan t.ex. behöva ackee, brödfrukt, kassava, matbanan, cho-cho, grön banan, taro, scotch bonnet, callaloo, samt diverse exotiska varianter av jams och pumpa.
Mycket av det här går faktiskt att hitta om man bor i en större stad – flera av de karibiska basgrönsakerna används i asien också, och finns i butiker med kinesisk eller indisk mat. Taj Mahal i Stockholm har några karibiska produkter, bl.a. ackee på konservburk.

Mitt intryck är att det är ovanligt med vegetarianer i västindien. Det mest kända undantaget är rastafarianerna på Jamaica, som började gå över till vegetarisk mat när den religionen kom till på 30-talet. Rastafarianer äter ital food, dvs. »vital mat«. Exakt vad som är ital finns det inte någon riktig definition av, eftersom rastafarianismen inte är någon riktigt enhetlig religion, men oftast betyder det mat som är vegetarisk, och dessutom fri från alla sorts tillsatser!
The Rasta Cookbook kom ut första gången på 80-talet, men eftersom den inte har fått så mycket konkurrens av andra böcker om ital food så har den kommit ut i nya upplagor, trots att den saknar foton och snarare känns som ett kompendium än en bok. Den innehåller ett hundratal recept.
Bokens undertitel klingar fint – vegetarian cuisine – eaten with the salt of the earth. När man börjar bläddra i den märker man dock att inga recept innehåller salt – det är nämligen vanligt att rastafarianer utesluter salt. Många recept är väldigt enkla, och saknar helt kryddor. I förordet står det att den vanligaste kryddan i rasta-matlagning är cannabis, som används i princip alla rätter, men när det är olagligt verkar det fungera med timjan också – om det finns någon krydda i recepten är det oftast timjan.
Jag har inte känt mig speciellt frestad av recepten i boken – de flesta rätterna är är väldigt enkla och sparsamt kryddade, och känns inte så lockande, speciellt som recepten inte presenteras med vare sig bilder eller någon sorts introducerande text – man får bara ett textblock där det står hur grönsakerna ska skäras och kokas. Då ser jag hellre på något av alla youtube-klipp om ital food som man kan se, t.ex. den här svenska fyraminutersdokumentären.

Delicious Jamaica handlar om vanlig jamaicansk husmanskost – den innehåller bara ett rasta-recept. Den är skriven av en äldre jamaicansk dam som är vegetarian, och en del recept har anpassats lite genom att stoppa in tofu, linser eller potatis.
Den här boken saknar också foton. Den innehåller ungefär hundra recept, indelade i åtta avdelningar efter de matkulturer de kommer ifrån. Varje avdelning introduceras med någon sida med text, och en del rätter får en extra introduktion. Till skillnad från rasta-kokboken känns alla recept i den här boken genomarbetade, och man känner sig sugen på rätterna som presenteras – kanske inte så konstigt då alla rätter av allt att döma är populär vardagsmat på Jamaica. Ofta är bara rätternas namn frestande – t.ex. Fried Bammies, Jerk Tofu, Vegetable Run Down, Johnny Cakes,…

De recept jag har hunnit pröva fungerade bra – det enklaste var att blanda till en jerkblandning och göra jerk-tofu.

Caribbean Vegan är som namnet avslöjar helt vegansk – i de andra två böckerna ingår mjölk och ägg i något recept. Den är skriven av en tjej från Barbados, som även har bloggat om karibisk veganmat på Caribbean Vegan – en blogg som tyvärr har lagts ner för några månader sen.
Den här boken är överlägsen de andra två i alla avseenden – bl.a. tryckkvalitet, layout och språk. Alla recept presenteras grundligt och personligt, och jag gillar verkligen sättet att skriva – i många engelskspråkiga kokböcker finns en tendens att texten blir väldigt vitsig och broderad med adjektiv, men här är författaren framför allt pedagogisk, och förklarar allt i detalj – det finns mängder av små tips och trix för att få till detaljerna. Det finns också ett introduktionskapitel, där det t.ex. finns en sida om hur man hanterar kokosnötter. Det enda som skulle kunna vara bättre vore om bilderna var fler. Boken innehåller 16 sidor i fyrfärgstryck med foton på en del rätter, och bildsekvenser som förklarar en del tekniska moment. Flera av rätterna som saknar illustration finns dock fotograferade på bloggen.
Det finns förstås flera recept från författarens hemö Barbados, men boken täcker in recept från de flesta kända karibiska öarna – ett par rätter som finns med i Delicious Jamaica finns det recept på även här. Måtten som används är de amerikanska, precis som i Delicious Jamaica – i The Rasta Cookbook används brittiska måttenheter. Måtten är omvandlade till metriska enheter direkt i ingredienslistan, men det blir lite konstiga mått, t.ex. 313 ml sojamjölk och 67 gram mjöl.
Jag har prövat flera recept ur boken, och alla fungerade förvånansvärt bra – normalt brukar man råka ut för en del misslyckade rätter när man följer nya recept.
Medan de andra två böckerna kanske inte är så användbara om man inte kan få tag på en massa ovanliga grönsaker så kan de flesta recepten i Caribbean Vegan lagas till med det man hittar i en vanlig konsum-butik.

Annonser

2 responses to “Karibiska kokböcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: