Shishito

Shishito är en japansk chilisort. Namnet betyder lejonchili, men namnet kommer inte av chilihettan – shishito är en väldigt svag chili. Namnet verkar komma av formen på chilifrukten, där spetsen med mycket fantasi ser ut som ett lejongap.

Den milda smaken gör att de passar utmärkt att äta rakt av, stekta, grillade eller som tempura. På bilden ovan har de stekts någon minut och saltats lätt för att ätas som snacks.
De brukar ätas medan de fortfarande är gröna. Storleken är ungefär sju centimeter. Frukterna har ganska tunnt glansigt skal. Någon ensteka chilifrukt kan överraska med lite extra hetta.

Om man vill äta shishito i Sverige får man odla den hemma – den växer fint på balkongen.

Det finns faktiskt en spansk chili-sort som påminner mycket om shishito: padron-chili. Den är också liten, mild, och brukar ätas rakt av medan den är grön. Padron-chili är inte heller lätt att hitta i Sverige, men det är möjligt att stöta på den.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: