Gari

Det finns två sorters vanliga inläggningar av ingefära i Japan. Benishoga, som har en stark röd färg, brukar användas för att ge smak och färg till bland annat yakisoba och okonomiyaki. Den brukar vara skuren i korta stavar, och den röda färgen kommer åtminstone ibland från röd shiso – ganska ofta kommer den från något billigt färgämne i stället.
Gari, som är den ingefärsinläggning som man brukar äta tillsammans med sushi, för att rensa smaksinnet mellan sushibitar, brukar vara lättare att få tag på färdig – sådan finns oftast på sushihyllan på närmaste Konsum. Gari består av tunt skivad ingefära, som oftast har en lätt rosa färg, och ibland gul.

Här har jag gjort lite gari – det är en väldigt enkel inläggning.

Ingredienser:

  • 200 gram ingefära
  • 1 dl risvinäger
  • ½ dl socker
  • ½ tsk salt

Tillvägagångssätt:

  1. Skala ingefäran och skär den i tunna skivor – sikta på en halv millimeter.
  2. Salta ingefäran. Låt stå en timme och släppa ifrån sig fukt. Torka den med en kökshandduk. Lägg i en glasburk.
  3. Koka upp socker i risvinäger och lös upp sockret i den.
  4. Häll den heta vätskan över ingefäran. När den svalnat, ställ in burken i kylskåpet och låt stå åtminstone i några dagar innan den ska ätas.

Variant: För att få en lite mjukare och mildare gari kan man förvälla den i 30 sekunder innan man saltar den.

När man lägger in ingefära ska man helst använda färsk ingefära, som den undre på bilden nedan:

Färsk ingefära kan dock vara svårt att få tag på – jag har bara sett det någon enstaka gång i de asiatiska butikerna i Stockholm. Man ska inte förväxla dem med de släktingar till ingefära som brukar vara lättare att hitta färsk, gurkmeja och galangal. Det fungerar dock att göra gari och benishoga på den ingefära som är lite äldre, med tjockt skal, som den övre på bilden, så länge ingefäran inte är trådig.
En skillnad när man gör den här inläggningen är dock att när man häller het vinäger på färsk ingefära ändrar den färg från blekgul till blekrosa, medan vanlig ingefära behåller sin gula färg.


3 responses to “Gari

  • Björn Gadd

    ”Färsk ingefära brukar vara svårt att få tag i”.
    Verkligen? I Malmö finns det överallt.

  • Kalle

    Minsann! Då kanske det finns hopp om att det blir lättare att få tag på här uppe i Stockholm också så småningom!
    Jag gissar att det mesta av de färska grönsakerna i asiatiska butiker i Stockholm kommer från den lokala grossisten Thai Fong, och åtminstone för tillfället importerar de antagligen inte färsk ingegära så ofta.

    • Kalle

      En uppdatering: De senaste två månaderna har faktiskt flera asiatiska butiker i Stockholm haft färsk ingefära i lager hela tiden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: