Zaru-soba

På heta sommardagar sitter det alltid fint med kalla nudlar! Den kalla nudelrätt som jag lagar till oftast är zaru-soba. Jag är ganska säker på att det även är den vanligaste bland flera populära rätter med kalla nudlar i det japanska köket.

Ingredienser:

Det här är ungefärliga mått på vad som behövs för en portion.

Tillvägagångssätt:

Dippsås: Koka upp dashi, blanda i kaeshi, och låt kallna i kylskåp. Om man har färdig dashi i kylskåpet kan man bara blanda den med kaeshi, även om det möjligtvis förbättrar smaken något att låta dashin och kaeshin koka ihop.

Nudlar: Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen. Skölj i kallt vatten.

Topping: Strimla norin i fina strimlor. Skär salladslöken till tunna ringar.

Servering: Om man råkar ha ett durkslag av bambu kan man servera nudlarna i det. Ett sånt kallas just zaru på japanska, och det är det som har gett namn till den här rätten. En orsak till att man brukar servera kalla nudlar i ett sånt är att det ser snyggt ut, men dessutom kan vatten rinna av, och bambun suger åt sig vatten också.
Häll upp dippsåsen i en liten skål.
Strö nori-strimlorna på nudlarna, och lägg salladlöken i en till liten skål bredvid!

Ätande: Ta en munsbit nudlar med ätpinnarna, och doppa i såsen innan de åker in i munnen! Häll lite salladslök i dippsåsen, och fyll på när det börjar bli glest med salladslök i dippsåsen.

Variant: Om man vill kan man ha lite wasabi bredvid och röra ner i dippsåsen efter smak!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: