Nori

Nori är antagligen något som de flesta känner till – det är ju algen som brukar användas till sushi.

Nori brukar gå att få tag på i åtminstone tre former. Den vanligaste är de nori-ark som används till bland annat sushi – den sorten brukar finnas på Ica och Konsum. Oftast kommer de i förpackningar med 10 ark på cirka 20 gånger 20 cm, som kostar ungefär 30 spänn. Nori-arken är oftast redan rostade så att de ska gå att använda direkt, men ibland stöter man på noriark som är orostade, som man får rosta innan man använder dem. Det kan också vara bra att rosta de ark som för-rostats, så att de blir lite sprödare. Ark ur en öppnad förpackning måste man också rosta – efter bara någon dag förlorar nori-ark i en öppen förpackning sprödheten.
Det enklaste sättet att rosta dem är att hålla dem någon centimeter ovanför en varm spisplatta tills de börjar bli spröda och lukta rostat.

Här har jag använt en kanske inte helt oundgänglig köksattiralj – en noristans! Bra för att göra gulliga norialg-dekorationer!

Det finns också små kryddade noriark, som kommer i förpackningar med några ark på ungefär 10 gånger 6 centimeter. De kan ätas rakt av som snacks, eller användas till olika rätter. Jag har sett olika varianter från Kina, Japan och Korea. De små noriarken från Korea, som de i paketet på bilden nedan, brukar vara doppade i sesamolja och salt.

En tredje sort är nori i form av små flingor, aonori. Sådana brukar strös över en del rätter, t.ex. yakisoba och okonomiyaki. En av mina favorit-chips-sorter är de som har smaksatts med aonori – jag har tyvärr bara sett sådana i Japan och Taiwan.


3 responses to “Nori

  • Fanny

    Mmmm, jag älskar nori! Den smaksatta låter god, måste leta.

  • Margareta Hagren

    Tack för utvidgade kunskaper om Nori!🙂
    Var hämtar man dessa tångblad? Alltså: Vilket vatten växer de i?
    Jag är en FISK-älskare o är alltid vetgirig om
    var maten som jag äter kommer ifrån.
    Och i synnerhet de som jag kan köpa i min närmaste butik🙂
    mvh
    Marga

    • Kalle

      Det står en del om nori-odling på wikipedia –
      ”Production and processing of nori by current methods is a highly advanced form of agriculture. The biology of Porphyra, although complicated, is well understood, and this knowledge is used to control virtually every step of the production process. Farming takes place in the sea where the Porphyra plants grow attached to nets suspended at the sea surface and where the farmers operate from boats. The plants grow rapidly, requiring about 45 days from ”seeding” until the first harvest. Multiple harvests can be taken from a single seeding, typically at about ten-day intervals. Harvesting is accomplished using mechanical harvesters of a variety of configurations. Processing of raw product is mostly accomplished by highly automated machines that accurately duplicate traditional manual processing steps, but with much improved efficiency and consistency. The final product is a paper-thin, black, dried sheet of approximately 18 × 20 cm (7 × 8 in) and 3 grams (0.11 oz) in weight. There are several grades of nori available in the United States. The most common, and least expensive, grades are imported from China, costing about six cents per sheet. At the high end, ranging up to ninety cents per sheet, are ”delicate shin-nori (nori from the first of the year’s several harvests) cultivated in Ariake Bay, off the island of Kyushu in Japan”.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: