Chukamen

Jag har redan skrivit lite om de två vanligaste traditionella nudelsorterna i Japan, udon och soba. Förutom dem finns en tredje vanlig nudelsort i Japan, som inte är helt traditionellt japansk, men som antagligen äts mer av än udon och soba. Det är chukamen, eller chukasoba, den japanska versionen av kinesiska vetenudlar.
Den sortens nudlar används framför allt till olika rätter inspirerade av kinesisk mat, speciellt ramen (nudelsoppa), yakisoba (stekta nudlar) och hiyashi chuka (kalla nudlar).
Det är vetenudlar som har fått en liten tillsats av kansui, en basisk lösning av natriumkarbonat och/eller kaliumkarbonat, vilket ger nudlarna en mer tuggig konsistens, och en gulaktig färg. Förutom vetemjöl och kansui innehåller såna här nudlar inget annat än salt och vatten.

Det kan vara svårt att få tag på bra nudlar av den här typen. I de japanska butikerna i Stockholm kan det finnas sådana här nudlar ibland, i kylen eller torkade, men det brukar vara dyrt, och ofta finns det inte inne.
I butiker med kinesisk mat kan man hitta hundra olika sorters nudlar, men det är egentligen inga kinesiska nudlar som är speciellt lika de japanska »kinesiska nudlarna«, åtminstone inte bland de som finns i butiker i Sverige.
Bland de nudlar som jag tycker funkar ganska bra till ramen och yakisoba är de nedan:

Till höger syns en förpackning med thailändska »Japanese style noodles«, och till vänster »Mi Chay Vegetarian Noodles« från Vietnam. Det finns flera märken med »vegetarian noodles« från Vietnam, och de flesta brukar fungera bra som ersättare för chukamen.
Nudlar från förpackningar med »instant ramen« är däremot oftast mindre bra – även om de är tänkta att vara en snabbversion av ramen så brukar de ha en ganska slapp konsistens.

Eventuellt kan man försöka sig på att göra chukamen själv – det brukar finnas kansui i kinesiska matbutiker, under beteckningen Lye Water. Jag har skaffat en flaska sånt för att kunna göra ramen från scratch, när jag får tid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: