Jaggery

Det här inlägget handlar om mer än jaggery, men jag älskar det ordet – det klingar skönt i munnen!
Jaggery är en indisk sockervariant, som brukar bestå av ren sockerrörssaft som fått ånga av sig det mesta vattnet. Den är gräddgul, mjuk och lite fuktig, och smakar ganska kraftigt – mer än vanligt rårörsocker.

Den brukar komma i en puck på cirka ett halvkilo. Man kan använda den till all indisk matlagning, och till chai! Man kan förstås använda den till annan mat också, bland annat indonesisk mat (exempelvis tempeh bachem), där man brukar använda palmsocker. Indisk jaggery kan för övrigt också vara gjord av sav från palmer ibland – både dadelpalmer och kokospalmer. En annan sorts palmsocker som är lätt att få tag på i Sverige är thailändskt kokospalmsocker. Det brukar komma i ganska hårda klumpar på 50 gram styck – jag har använt både det och jaggery till indisk och indonesisk mat.

Det vanliga rårörsockret i Sverige är så kallat demerara-socker, och är mer raffinerat än jaggery – framförallt har det centrifugerats för att ta bort en del ämnen som är kvar i jaggery.

I kinesiska butiker brukar det finnas ett ganska stort utbud av olika sorters mer eller mindre raffinerat rörsocker, bland annat bruna stavar gjorda av rörsocker-saft, som är ganska praktiska att använda – det är bara att bryta av en lagom stor bit – en del andra rörsocker-varianter kan vara mer knepiga att hantera, som t.ex. rock sugar, den sorts stora ljusgula sockerkristaller som ses bredvid jaggery-pucken på bilden ovan.
De är också gjorda på rörsocker-juice, enligt någon annan sorts process, men har inte alls en så kraftig smak som de andra varianterna i det här inlägget – den sortens socker brukar förekomma i recept på kinesiska såser, och används också ibland till att söta te i Kina – dels kanske för att det ser festligare ut än annat socker, men också för att det ska ge maten mer glans ock lyster än annat socker! Förutom det så är smaken förstås lite annorlunda än annat socker, och som de andra sorterna av specialsocker här så har det en mindre skarp sötma än vanligt vitt socker.
Dock är det som sagt en aning pilligt att använda – en halvkilosförpackning brukar innehålla ca 10 kristaller av olika storlek och form, och om man inte hittar en lagom stor kristall till det man ska laga till får man mortla sönder en kristall. Dessutom tar det ganska lång tid på sig för att lösa upp sig – en hel kristall kan ligga i kokande vatten några minuter innan den blir upplöst!
Det är samma sorts socker som det kandisocker som kan finnas på sockerhyllan på Ica och Konsum. Det kan även kallas bröstsocker – i teveserien om Barnen i bullerbyn finns det som ni kanske kommer ihåg en episod där ungarna åker till affären för att köpa bröstsocker till farfar!

I Japan använder man ibland svart socker (kurozatou eller kokutou på japanska), som är en annan sorts oraffinerat socker – jag är inte helt säker på hur man kan göra så många olika socker-varianter av oraffinerade socker-rör. Den här sorten används framförallt på Okinawa, där sånt socker brukar tillverkas, och där man traditionellt använder sånt socker till allt, men ibland ser man det i recept från de japanska huvudöarna också. Jag har inte sett sånt socker i Sverige, men vad jag förstått så är det väldigt likt det mörka muscovado-socker som man kan hitta i vanliga butiker. så jag använder muscovado-socker när jag försöker mig på maträtter från Okinawa!

Alla sockervarianter här kostar cirka 20 spänn för ett halvkilo, lika mycket som två kilo vanligt socker, men det tycker jag att det är värt! Jag har experimenterat med olika sockervarianter den senaste månaden, och det har varit kul och givande!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: