Edamame

Edamame är omogna sojabönor som man äter färska – de är väldigt populära i Japan, men även i Kina (edamame är det japanska namnet). Egentligen behöver de kanske inte någon presentation – för några år sen fick man leta rätt på dem i asiatiska butiker, men nuförtiden är de ganska lätta att få tag på i vanliga butiker, och jag har fått dem på vanliga restauranger ibland.

Om man äter dem som snacks är det bäst att ha kvar dem i skidan, men de brukar även gå att få tag på repade edamame, som passar bättre när man använder dem i matlagning, t.ex. i sallader eller soppor. Förutom i de asiatiska butikerna finns det edamame i skidor på Ica och repade på Willys. De edamame man får tag på i Sverige är alltid frysta.

Det vanligaste sättet att servera dem på i Japan är lätt saltade – de är väldigt vanliga som tilltugg till öl.

Tillvägagångssätt:

 1. Lägg ett halvkilo bönor i en liter vatten, saltat med en tsk vatten. Koka upp och låt småkoka tills de stiger mot ytan (det bör ta mellan noll och fem minuter).
 2. Slå i ett durkslag. Salta med ½ tsk salt, gärna lite grövre havssalt, men inte så grovt att saltkornen trillar av skidorna.
 3. Låt svalna innan det serveras.

Bönorna har ofta förkokats mer eller mindre innan de har frysts in, så koktiden kan variera en del beroende på vilket företag som packat bönorna. När de har kokats lagom länge ska de, efter att de har svalnat, vara så mjuka att bönorna är lätta att trycka ut ur skidan, men utan att skidan förlorar spänsten.

När man äter dem brukar man hålla i ena änden av en skida, och bita försiktigt på skidan så att en böna i taget hoppar ut ur skidan och in i munnen! Skidorna kasserar man förstås.

Annonser

2 responses to “Edamame

 • pia

  hej
  undrar om du vet var man kan köpa en bambukorg för att ånga //pia

  • Kalle

   Hej!
   Sådana bör finnas i nästan alla butiker som säljer kinesisk mat. Det finns åtminstone på Hua Xia, Kina Li och HK Trading i Sthlm (jag skrev om bland annat de butikerna i min blogg-post från den
   24 oktober förra året).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: