Konjak-knölkalla

Konjakknölkalla är en sorts kalla-växt, som i Japan brukar användas till att göra gråbruna geleklumpar.

På japanska kallas växten och geleklumpen man gör av den för konnyaku. Den grå färgen och de bruna prickarna kommer från hijiki-alger. Det finns även nudlar som är gjorda av knölkalla, men de är vita. Konnyaku-klumpar brukar finnas i kylen i butiker med japansk mat, till ett pris av 10-20 kronor för två hekto.
Konnyaku smakar ganska lite – den grå varianten med hijiki smakar förstås lite hijiki. Den kan ha en lätt fisk-aktig doft. Konnyaku består mest av fibrer, och innehåller nästan ingen näring. Själva grejen med den är konsistensen.

Konjakknölkalla används även i en del kinesiska vegetariska imitationer av räkor, fiskbullar och liknande saker som man kan hitta i frysen på kinesiska butiker, men som jag personligen inte är så förtjust i. Den har även ett E-nummer – E425, som kan användas när knölkalla har använts som tillsats i något.

Annonser

3 responses to “Konjak-knölkalla

 • matilda

  Hej. Jag är nyfiken på den här maten. Vad ska man fråga efter, det verkar finnas många namn? Har sökt lite på internet, konjac, Konnyaku, svart tofu (som sedan stod skulle vara gjort av liljerot?), jamsrot… osv.
  Vet du om det går det att få tag på roten färsk?
  Har du hört talas om ”nudlarna” som är gjorda av konnyaku? (är glutenintollerat så tyckte de lät bra, men de var så dyra så funderade lite på om det går att göra egna 🙂 )

  • matilda

   Shirataki noodles, devil’s tongue yam, elephant yam, the konjac yam… hmm, har du några tips kring alla dessa namn… :/

 • Kalle

  Hej!
  Jag har inte sett färsk konjak-rot, men det är möjligt att det går att få tag på pulver gjort på torkad konjak-rot i någon butik med kinesisk mat.
  De namn jag skulle söka eller fråga efter är konnyaku (japanska) eller (konjac) engelska, eller shirataki när det gäller nudlarna. Jag tror att det är bökigt att göra såna här nudlar själv, så jag skulle åtminstone börja med att köpa färdiga – de brukar finnas i alla butiker som säljer japansk mat (jag tror att de kostar ca 15-20 spänn för en förpackning). Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: