Chuno-sås

I Japan finns det flera såser som påminner ganska mycket om worcestershire-sås, men är lite sötare, och har en tjockare konsistens. En del varianter innehåller fisk, men många varianter är helt veganska.

Jag började skaffa sån här sås för att använda till japanska rätter som yakisoba (stekta nudlar) och okonomiyaki (en sorts fylld pannkaka), men nu använder jag den till mycket annat också, t.ex. vårrullar och rösti.
Den här sortens sås utvecklades i Japan när de fick kontakt med England och worcestershire-såsen – den används inte till den mest traditionella japanska maten, utan används mest i en del rätter som har inspirerats av västerländsk mat.

De olika varianterna av såsen är ofta specialgjorda för någon särskild maträtt, men de är ganska snarlika till smak och innehåll. Ingredienslistan brukar innehålla bland annat äpple, tomat, lök, morot, plommon, vitlök och ingefära.
Jag brukar köpa sån här sås av märket Bull-dog – deras två vanligaste såser är veganska.
Den variant som jag föredrar är »Chuno«, vilket betyder »mellan-tjock« – om det finns engelsk text på flaskan står det »vegetable & fruit sauce (semi sweet)«. Det finns även en annan chuno-sås, av märket Ikari, i en del asiatiska butiker. Chuno-sås kan dock vara lite svår att få tag på – den finns i butiker specialiserade på japansk mat, men sällan i butiker med annan asiatisk mat.
Den variant som är lättast att få tag på är tonkatsu, till vänster i bilden ovan. Tonkatsu betyder »gris-kotlett« – den är tänkt att användas bland annat till det, men själva såsen är fri från animalier.
Pris: Senast jag köpte sån här sås kostade den 45 spänn för en halvliter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: