Att rosta sesamfrön

När jag använder sesamfrön i maten använder jag nästan alltid rostade sesamfrön, eftersom sesamfrön smakar mer när de har rostats.
Så här rostar jag dem:

  1. Värm upp en stekpanna på medelvärme, utan att ha i olja.
  2. Lägg i ett lager med sesamfrön, ungefär en halv deciliter.
  3. Håll koll på sesamfröna så att de inte bränns vid, och rör runt eller skaka om dem då och då. Det tar ungefär fem minuter att rosta dem.
  4. Låt dem svalna på en tallrik när de är färdiga. Om de ligger kvar i stekpannan kan de brännas vid.

Några tecken på att sesamfröna är färdiga:

  • Det börjar lukta rostat.
  • De blir lite mörkare – det syns lättare på ljusa sesamfrön än på svarta.
  • De blir lite glansiga.
  • Det kommer lite rök.
  • Det börjar låta lite om sesamfröna.
  • Sesamfröna ändrar form en aning, och blir lite bulligare.

Man behöver dock inte vänta på att se alla de här tecknen – det är inte alltid alla tecknen märks så tydligt.

Rostade sesamfrön håller sig inte lika bra som de orostade, så man behöver inte rosta så stora mängder.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: