Ångkokning

Det finns flera olika attiraljer att välja på om man vill ångkoka maten.

De enklaste är ställningar som man ställer i en kastrull med lite vatten i, som den här modellen:

Just den här sortens insatser finns på Ikea eller Clas Ohlson för 30 spänn. De duger fint om man ska ånga upp lite broccoli, men är mindre bra om man ska ånga degnyten, bl.a. för att de har en så liten yta, som dessutom inte är riktigt platt.

De andra alternativ för ångkokning är lite mer skrymmande, men ger större yta – oftast kan man dessutom ställa det som ska ångas i flera våningar.
I asiatiska butiker finns det bambukorgar för ångning, men även speciella ångningskastruller i stål med flera våningar, och i butiker som säljer brödrostar och andra elektroniska husgeråd brukar det finnas ångningsmaskiner i plast med diverse funktioner.
Det går att få ett par bambukorgar med tillhörande lock från en hundralapp, en ångkokningskastrull från 200:- och en elektronisk ångare från 300 kronor.
Jag skulle rekommendera att satsa på bambu.
Bland annat ser det mycket snyggare ut med bambukorgar i köket än de andra alternativen, och det är mer sensuellt med doften av bambu än doften av plast! Dessutom har man fördelen att bambu släpper igenom ånga och tar upp en del vatten, så man riskerar inte oönskad kondens och vattenpölar när man gör degknyten.

Att ånga med bambukorgar:
Man ställer en eller flera korgar i en wokpanna, med hett vatten i. Vattenytan ska vara lägre än höjden där den nedersta korgen vilar mot woken. Låt vattnet koka.
Om man har flera korgar kan det bli lägre temperatur i de översta korgarna än i de nedre, men om man bara har två korgar är det inte så stor skillnad.
Om man ångar någon sorts degknyten bör man lägga något i botten på bambukorgen för att hindra dem från att fastna. Man kan t.ex. lägga några vitkålsblad i botten, eller en silduk. Det går också att använda bakplåtspapper, men det släpper inte igenom vatten, så då riskerar man vattenpölar bland degknytena.

Annonser

2 responses to “Ångkokning

 • Anette Boström

  Hej Kalle!
  Jag undar om du vet var det finns ång-set (istället för bambukorgar) i vitt porslin? de kom för ett par år sedan, men sedan blev det helt tyst om de…
  Kommer inte ihåg designern, tror det var en karl iallafall =)

  Tacksam för svar!
  HA et gött!

  Anette

 • Kalle

  Hej!
  Tyvärr, det här var första gången jag hörde talas om sådana!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: