Zha-cai

Zha-cai är en sorts inlagd kål från Sichuan-provinsen i Kina, som man t.ex. kan ha i soppa eller steka med andra grönsaker. Den tillverkas genom att man gnuggar in salt och chili i en golfbolls-stor kålvariant, och låter det jäsa – den smakar inte särskilt starkt, utan är salt och lite krispig.
Den brukar finnas på konservburk i kinesiska matbutiker, och har det engelska namnet »Sichuan preserved vegetable«, eller »Szechuen preserved vegetable«. I butiker med japansk mat kan den också finnas ibland, och kallas då zasai, men den Zha-cai som importerats från Japan är 5-10 gånger dyrare än den från Kina.

Den här burken är av märket White Rabbit, men det finns flera olika tillverkare som har nästan identiska gula och röda burkar. En konservburk kostar 10 spänn, och kan innehålla hel eller färdigskuren zha-cai. På sistone har jag mest skaffat den färdigskurna – det sparar in lite tid.

När man öppnat en konservburk får man föra över innehållet i en glasburk – det håller sig i månader i kylskåpet. När man ska använda den får man skölja den i vatten först.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: