Wasabi

Wasabi är en släkting till pepparroten, som tyvärr i princip är omöjlig att få tag på i Sverige. Den s.k. wasabi som finns i gröna plasttuber och på sushi-restauranger är en blandning av vanlig europeisk pepparrot och senap, samt grönt färgämne.
Äkta wasabi brukar inte hamna i tuber – den är ganska dyr eftersom den är lite bökig att odla – i Japan kan man kan få en liten färsk wasabi-rot på 60 gram för 50 spänn, så det lönar sig inte att förpacka äkta wasabi på tub – även de japaner som handlar wasabi på tub i snabbköpet får hålla tillgodo med imitationen.
En del av den massproducerade wasabin innehåller faktiskt lite äkta wasabi, men då handlar det om stjälkar och blast av wasabi, och den får ändå det mesta av smaken från vanlig pepparrot och senap.
Här är den »wasabi« jag har i skåpet hemma – den är inget jag rekommenderar speciellt – men den var ganska billig, och jag använder inte låtsas-wasabi speciellt ofta ändå.

Det här är ett torkat pulver, så det håller sig länge – det är bara att blanda med vatten (två delar pulver och en del vatten) och vänta i tio minuter.
Burken på bilden ovan innehåller ingen äkta wasabi – en av få produkter som finns att köpa i Sverige och som innehåller lite blast från äkta wasabi är pulvret av märket Clearspring.

Det är inte nödvändigt att ha någon form av wasabi till sushi – det finns många japaner som föredrar sushi utan wasabi, och olika sushi-bitar passar olika bra med wasabi – t.ex. passar wasabi inte så bra till sushi på friterad tofu – däremot tycker jag att det passar fint med wasabi till gurk-sushi.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: