Rävgudens sushi

Om man ska offra lite sushi till rävguden Inari så ska man välja den här sorten:

Inarizushi är sushi på friterad tofu, och som alla vet älskar rävguden och räv-andar i allmänhet friterad tofu!
Den här tofun har friterats så att den blivit ihålig som ett pitabröd – sedan halverar men den till två påsar, som man kokar i en lag av socker och sojasås. Det är inte så lätt att göra det här själv, så man får köpa färdiga tofu-påsar.
Det här är de jag brukar köpa:

Den här förpackningen av märket Misuzu innehåller 16 tofu-påsar, och har kostat mellan 40 och 50 kronor det senaste året. Den innehåller två separata förpackningar med åtta stycken tofupåsar i varje.

För att göra åtta bitar inarizushi går det åt shari motsvarande 0,75 rismått torrt ris. Forma riset till små tjocka cigarrer med händerna, så stora att de precis får plats i tofupåsarna. Krama inte så hårt! Ha en skål med vatten till hands att doppa händerna i varje gång du ska krama till en ris-ellipsoid, så att riset inte klibbar fast på fingrarna! Helst ska man blanda lite risvinäger i hand-dopp-vattnet. Stoppa in ris-ellipsoiden i tofu-påsen.
Jag brukar vika in kanten på tofu-påsen och ställa sushi-biten med öppningen nedåt, men det finns också de som låter tofu-påsen vara öppen och ha öppningen uppåt – det passar speciellt bra om man har tillsatt någon färgglad ingrediens till riset, som morot eller svarta sesamfrön.

Annonser

2 responses to “Rävgudens sushi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: