Taro i misosås

Det här är ett typiskt japanskt sätt att koka taro på, smaksatt med ingredienser som tyvärr är ovanliga, men som det är svårt att laga japansk mat utan. Dashi ingår antagligen i de flesta rätter som man stöter på i det japanska köket, och smaksättningen med en kombination av sake, mirin och socker är också väldigt vanlig.

Ingredienser:

  • 300 gram taro
  • 2 dl dashi
  • 1 msk mirin
  • 2 msk sake
  • 2 tsk sojasås
  • 1+1 tsk socker
  • 1 msk miso

Tillvägagångssätt:

  1. Skala taro och skär i munsbitsstorlek. Lägg i vatten – dels för att den inte ska oxidera, och dels för att skölja bort lite stärkelse.
  2. Koka upp taron i dashi, med mirin, sake och 1 tsk socker. Låt småkoka tills den börjar bli mjuk – 5-10 minuter.
  3. Tillsätt sojasås, och koka i 5 minuter till.
  4. Stäng av plattan, men låt taron ligga kvar i spadet i tio minuter och ta åt sig lite mer av smaken.
  5. Ta tre matskedar av spadet som taron kokats i, och blanda med miso och 1 tsk socker. Värm upp under omrörning, så att det blandas ordentligt.
  6. Häll av det sista spadet från taron i ett durkslag, och blanda ut misosåsen i taron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: