Chiliolja

Chiliolja är olja som har smaksatts med chili, så den har en väldigt het smak, och får dessutom en kraftig röd färg.
Chiliolja används ofta i kinesisk matlagning, speciellt i mat från Sichuan-provinsen, t.ex. i den klassiska rätten Mapo Tofu. Man har den inte att steka mat i, utan man skvätter oftast på lite på mat som man redan har stekt, eller i soppor som man vill ha lite mer bett i.

Chiliolja används även i andra delar av Asien. I Japan används chiliolja oftast i rätter som har ett kinesiskt ursprung, och det japanska ordet för chiliolja, rayu, är i princip ett låneord från kinesiskan, där det heter la you.

Om att köpa chiliolja i Sverige: I kinesiska matbutiker finns det oftast flera sorters chiliolja. De brukar finnas i flaskor på 150-300 ml, och kosta 25-35 spänn. Jag har inte sett någon chiliolja med konstiga ingredienser – oftast innehåller de bara olja och chili. Oljan brukar vara sojabönolja, ibland blandad med lite sesamolja.
I butiker med japansk mat finns det också chiliolja – den som finns där kommer i en flaska på 30 ml som kostar ungefär 25 kronor, dvs 5-10 gånger så mycket. Den japanska flaskan har dock en fiffig konstruktion, som gör att man kan dosera i droppar utan att riskera att hälla i för mycket, och de flesta kanske inte gör av med så mycket chiliolja.
Det går också att göra chiliolja hemma – man häller helt enkelt het olja över torkad chili, låter dra i några dagar, och silar bort chilin. Jag blev dock inte riktigt nöjd med min hemgjorda chiliolja när jag gjorde mitt första försök.
Här är den chiliolja jag har köpt på sistone:

På etiketten står det si chuan la you, vilket betyder »Chiliolja från Sichuan«. Den här sorten har förutom chili även smaksatts med sichuanpeppar och gojibär.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: