Wonton-soppa

Det här är en enkel wonton-soppa.

Ingredienser:

Tillvägagångssätt:

Det är egentligen bara en sak som jag vill ge som råd till den som ska koka wonton-soppa: att koka wonton-knytena för sig, och inte koka alla sopp-ingredienser tillsammans i buljongen. Dels kan mjöl från wonton-degen göra soppan grumlig, och dels har man mycket bättre kontroll över hur wonton-knytena kokar om man kokar dem separat. Av samma skäl är det oftast bäst att koka nudlar för sig när man gör nudelsoppa.

Att koka wonton:

  1. Koka upp vatten.
  2. Lägg wonton-knytena i vattnet, ett och ett.
  3. Först sjunker degnytena till kastrullens botten, men efter ett par minuter stiger de mot vattenytan. Då är de nästan färdiga, men ska koka ett par minuter till. När de först stiger mot ytan kan man känna en lite degig lukt, som blir mindre tydlig när de är färdiga att tas upp.

Samma principer gäller för att koka infrysta wonton-knyten och färska.

Koka upp buljongen, med tillsatt shaoxing-vin och sojasås. Låt pak choi-kålen koka någon minut. Häll upp i en skål, och lägg i wonton. Stänk på lite sesamolja.

Anmärkningar:

  • Wonton-knytena ska helst inte stå och efterkoka. Antingen kan man använda varsin platta för buljongen och wonton-knytena, och se till att de blir färdiga samtidigt, eller så kan man lägga wonton-knytena i kallt vatten när de är färdiga så att kokningen avbryts om man behöver vänta på att resten ska bli färdigt.
  • Här använde jag egen buljong utan salt. Om man använder färdig buljong är den antagligen redan saltad, så då får man avstå från sojasås, eller bara använda lite sojasås.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: