Wonton

Wonton är en sorts kinesiska degknyten. Det är ganska små degknyten, gjorda av tunnare deg än de flesta andra kinesiska degknyten. Namnet wonton betyder »svälja moln«, vilket kanske kommer sig av att de kan se ut som moln när de flyter omkring i en soppa, och dessutom har en så len konsistens!

På bilden ovan syns några wonton innan de tillagats. Det vanligaste är antagligen att wonton-knyten hamnar i en wonton-soppa, men det går också att fritera, steka eller ångkoka dem.

Själva degen verkar lite tidskrävande att göra, men i asiatiska butiker brukar det alltid finnas lite olika sorters färdig wonton-deg. Wonton-deg kommer oftast som små kvadrater. En del sorter innehåller ägg, så man får kolla innehållet. Här ser vi två äggfria sorter, båda importerade från Singapore:

Innehållet är vetemjöl, vatten och salt, samt vegetebilisk olja i det vänstra paketet. Den största skillnaden mellan de här paketen är storleken – degplattorna i det vänstra är 9×9 cm, och de i det högra är 7×7 cm, så i en degplatta från det högra paketet får man plats med ungefär hälften så mycket fyllning som i en degplatta från det vänstra.

En enkel fyllning är den här som jag använde i dag, med ingredienserna

  • 1 burk seitan
  • 1 morot
  • ½ purjolök
  • 2 tsk riven ingefära
  • 1 msk shaoxing-vin
  • 1 msk sojasås
  • 1 msk sesamolja

Mängden ovan räcker till ungefär 50 wonton-knyten. Till varje wonton använder man en tesked fyllning. Vikten av fyllningen ovan bör vara ca 350 gram, så man kan nog räkna med 5-7 gram fyllning per wonton-platta. Man får försöka beräkna mängden av fyllning så gott det går när man gör någon sorts degknyten, annars är det lätt hänt att man får fyllning eller degplattor över.

Finhacka seitan, morot och purjo. Stek ingredienserna lite så att grönsakerna mjuknar och smakerna blandas. Fyllningen bör helst vara lite fuktig, men det ska inte rinna om den. Låt svalna, och förvara gärna i kylskåpet ett tag.

Låt de frysta degplattorna tina. Det kan ta lång tid, uppemot en timme. Om de inte tinat tillräckligt går de sönder när man försöker sära på dem.

Ta en degplatta, lägg den i handen, lägg på en tesked med fyllning, och vik ihop wonton-knytet. Det finns en massa olika sätt att vika ihop wonton-knyten på. Just nu orkar jag inte visa med foton, så jag länkar till en sajt där några wonton-vikningsmetoder finns beskrivna.
Ta inte mer fyllning än en tesked – eftersom wonton-degen är så tunn så brister den lätt om man använder för mycket fyllning!

Medan man viker bör man täcka högen med wonton-plattor med en fuktad kökshandduk, och när man har vikt färdigt några wonton-knyten är det bäst att täcka dem med en fuktad kökshandduk också. Wonton-deg torkar nämligen lätt ut!

Här har jag lagt de färdiga degknytena på ett smörpapper på en plåt, så är det bara att frysa de som inte går åt direkt.

Wonton-soppan som jag lagade till nu råkade bli uppäten innan den blev fotograferad, så recept och foto på wonton-soppa kommer någon annan dag. Men metoden för att koka wonton är ungefär samma som för vareniki och andra degknyten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: