Kirimochi och marumochi

En ganska behändig japansk matvara är de här mochi-kakorna:

Det här är kakor gjorda av mochirismjöl, som kan förvaras länge i skafferiet och kan tillagas snabbt. De har en seg konsistens – kanske som en tuggigare mozzarella-ost.
De här kakorna ska för övrigt inte förväxlas med alla söta efterrätts-kakor som görs av mochirismjöl – det finns lite diskussion om sådana i kommentarerna till mitt första mochi-inlägg.
Det här är mer matiga kakor, som inte innehåller socker. De brukar oftast komma i fyrkantiga block, som kallas kirimochi (skuren mochi), men man kan även stöta på runda kakor, som kallas marumochi (rund mochi).
Kakorna brukar vara förpackade en och en. De går inte att äta rakt av ur förpackningen – de ser ut och känns som en hård plastbit innan de tillagats, t.ex. genom att kokas eller grillas.
Till nyår brukar alla japaner äta ozoni-soppa, med sån här mochi-kaka i. Det är inte en helt ofarlig soppa – varje nyår dör några pensionärer som sätter mochi-klumpen i vrångstrupen.

Kirimochi brukar finnas i alla butiker som säljer japansk mat. Det vanligaste märket är sato shokuhin, med röd och vit förpackning. Det brukar vara ganska dyrt i Sverige, med ett pris som ligger kring 80 kronor för 8 bitar på sammanlagt 400 gram.
Här har jag i stället en billigare förpackning från daishin shokuhin, som också smakade okej. Den kostade 54 kronor för ett kilo, men den brukar kosta lite mer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: