Ganmodoki – friterade tofubollar

Den här rätten ligger på topp-10-listan över mina favoriträtter, och det är absolut en rätt som är värdig en position på julbordet!

Det japanska namnet ganmodoki betyder »falsk gås«. Det finns ett annat ord för samma rätt, hiryuzu, som betyder »den flygande drakens huvud«, så det är ett ballare namn. Men ganmodoki är lättare att uttala om man är van att prata svenska, och det är det vanligaste namnet också, så det är det ordet jag använder.

Ingredienser:

  • 1 block tofu (ca 400 gram)
  • 1 torkad shiitake-svamp
  • 1 rågad tesked torkade hijiki-alger
  • 1 liten morot
  • 1 salladslök
  • 1 msk sojasås
  • 1 msk mirin
  • 1 tsk salt
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk finriven nagaimo

Tillvägagångssätt:

  1. En halvtimme innan man ska sätta igång med matlagningen: lägg tofun i press, lägg shiitake-svampen i blöt i hett vatten, och lägg hijiki-algerna i blöt i kallt vatten.
  2. Ta upp shiitake-svampen ur spadet, men spara spadet. Krama ur en del av vätskan, och skär bort den hårda foten på svampen.
  3. Finhacka svamp, alger, morot och salladslök.
  4. Blanda sojasås och mirin med 2 dl shiitake-spad, koka upp, och låt den finhackade svampen, algerna och moroten sjuda i spadet i ett par minuter. Häll i ett durkslag och låt ånga av. Salladslöken ska inte kokas, men om man byter ut salladslöken mot purjo så kan man koka purjolöken också.
  5. Mosa tofun. Jag använde en potatispress, men det bör gå bra att använda en gaffel eller matberedare också. Blanda i potatismjöl, salt och nagaimo. Tillsätt sedan de finhackade grönsakerna, algerna och svampen. Blanda allt. Smeten ska var slät och inte innehålla någon luft.
  6. Forma tillplattade bollar av en rågad matsked smet. Fritera tills de blir gyllenbruna – det tar ungefär fem minuter.

Serveras förslagsvis med ett litet fat med sojasås att doppa i!

Så här såg smeten ut innan fritering:

Anmärkningar:

  • Nagaimo kan ju vara svårt att få tag på, så jag har testat om det gick att göra ganmodoki utan nagaimo också, och det gick faktiskt bra – bollarna höll ihop! Men om man kan få tag på nagaimo så rekommenderar jag det – dels blir konsistensen lite bättre, och dels blir det mycket lättare att få smeten slät och att forma bollar när man har i nagaimo-mojan.
  • Man behöver förstås inte ha hijiki-alger om man inte har det hemma. I stället för ingredienserna ovan kan man ha exempelvis morot, purjo och svarta sesamfrön – och hoppa över steg 4 med kokningen.
  • Jag brukar göra dubbla satsen ovan, och eventuellt frysa in en del.
  • Jag brukar göra tillplattade bollar, eftersom man får lite större yta om man plattar till bollarna. Men man kan också forma smeten till ganmodoki-burgare att ha i bröd!

Så här ser de ut på insidan:

Jag kollade för övrigt hur många av mina inlägg som innehåller ordet »tofu« – det är 22 av 63 inlägg, dvs 35%, så jag kanske borde ha kallat den här bloggen för tofubloggen i stället.


2 responses to “Ganmodoki – friterade tofubollar

  • Johanna Marteleur

    Snygga tofubollar! Ska hålla ögonen öppna efter nagaimo, även fast det fungerade utan! Kan ju vara bra att ha till annat!😉 Ser supergott ut!

  • Kalle

    Tack!
    Ett annat sätt använda nagaimo på är hälla riven nagaimo över nudlar – det förutsätter förstås att man gillar slibbrig och slemmig mat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: