Vegetarisk ostronsås

Ostronsås är en sås som används mycket i sydkinesisk mat. Den skapades i slutet av 1800-talet, och som namnet antyder är den gjord på ostron. Det finns dock en vegetarisk variant också, där man har åstadkommit en kraftig umami-smak genom att ersätta ostronen med shiitake-svamp. Förutom extrakt av shiitake-svamp innehåller såsen sojasås, socker och stärkelse.
Såsen är trögflytande, och är bland annat bra till att steka grönsaker eller nudlar i.

Det här är de två märken jag har sett i svenska butiker:

Till vänster ser vi »Vegetarian Stir-fry Sauce« från Lee Kum Kee i Hongkong, som för övrigt är det märke som killen som skapade den första ostronsåsen grundade för att sälja sin sås. Den kinesiska texten säger »Vegetarisk ostronsås« även om den engelska texten är mindre tydlig. Till höger ser vi »Vegetarian Mushroom Oyster Sauce« från taiwanesiska Wan Ja Shan.
Nu har jag inte öppnat Wan Ja Shans sås än, men jag skulle tro att den är av högre kvalitet än såsen från Lee Kum Kee. Den innehåller åtminstone inte någon smakförstärkare, till skillnad från Lee Kum Kee. Tyvärr är den svårare att hitta – den här flaskan köpte jag på Ly Ging i Eskilstuna.

Här har jag stekt upp lite tofu i vegetarisk ostronsås:


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: