Trendig veganmat i Japan

I traditionell japansk mat förekommer kött väldigt lite, och mjölkprodukter inte alls. Däremot har det alltid ätits en massa fisk där.
Faktum är att det i långa perioder var förbjudet att äta kött och att döda djur i Japan. Det efterlevdes inte helt i alla delar av landet, men det sågs ner på som något orent – det var knappast något för fina samurajer.
Först i slutet av 1800-talet började det bli accepterat med kött, efter massiva kampanjer för köttätande från regeringen, som såg det som en del i att bli mer västerländskt och modernt.

Det har varit ganska sällsynt med veganer i Japan efter andra världskriget, förutom buddhistmunkar och nunnor. Men de senaste två-tre åren ser det ut att ha blivit allt mer trendigt att äta veganmat där.

Ett exampel är utbudet av veganska kokböcker på japanska. För några år sedan var det rätt tunnsått med vegan-kokböcker på japanska amazon. Nu hittar man lätt över hundra vegan-kokböcker där. Kokboksförfattarinnan Yuki Asakura har hunnit ge ut 10 vegan-kokböcker sedan 2008, och kollegan Izumi Shoji, som även driver vegan-bloggen Vege Dining har hunnit med 18 kokböcker under samma period.
Det verkar ploppa upp vegan-restauranger och veganska caféer så smått – det finns länkar till några sådana på hemsidan för den här veganmat-festivalen i Tokyo.

Sedan 2008 kommer även den glassiga tidskriften Veggy Steady Go! ut.

Japaner brukar vara snabba att anamma trender, så jag tror att jag kan se fram emot bra veganmat nästa gång jag får tillfälle att besöka Japan!

Annonser

2 responses to “Trendig veganmat i Japan

  • Mila

    Har du bläddrat något i Veggy Steady Go? Hur är den?

    c:

  • Kalle

    Jag har tyvärr inte sett något ex av tidningen IRL – på framsidan på bilden är i alla fall den stora rubriken ”Vego-parets ljuva liv” och så ska det numret innehålla en artikel om vegetarisk mat i Paris också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: