Udon och soba

Udon och soba är de mest traditionella nudelsorterna i Japan. Udon är riktigt tjocka vetenudlar, och soba är bovetenudlar (soba är även det japanska ordet för bovete).
Udon-nudlar brukar vara ungefär fem millimeter tjocka, och har en mjuk och len, men samtidigt tuggig konsistens – mycket av njutningen i att äta udon-nudlar är just konsistensen. Udon-nudlar känns ganska dekadenta med sina svällande former och nästan kritvita färg, medan soba är mer rustika med sin rena bovete-smak och bruna färg. Jag gillar båda nudelsorterna, även om jag nog äter mest soba.

Det finns särskilda restauranger i Japan som bara serverar handgjorda soba-nudlar, och andra som bara serverar handgjorda udon-nudlar.
Här i Sverige kan man köpa båda nudelsorterna torkade i butiker med japansk mat, och ibland även på hyllan med japansk mat på Ica och Konsum. Priset brukar ligga kring 10 kronor för 100 gram.

Här är ett paket med soba:

Som synes har nudlarna ett rektangulärt tvärsnitt – vid traditionell tillverkning skärs både soba och udon till med kniv, så de får inte ett cirkulärt tvärsnitt som de flesta andra nudlar. Även maskintillverkade soba-nudlar som dessa har den här formen.
Soba-nudlar kan tillverkas med enbart bovete, men det vanligaste är att 20% av mjölet är vetemjöl. Det finns flera varianter där andra ingredienser blandats i degen – en vanlig variant är smaksatt med matcha (grönt te) och har en grön färg.

På bilden nedan är ett paket med frysta koreanska nudlar:

På paketet står det att det är kalguksu-nudlar, men de smakar och ser ut som udon-nudlar, och har samma ingredienser (vetemjöl, vatten och salt). Konsistensen på de här nudlarna var bra, och enligt de kinesiska tecknen på förpackningen ska de vara handgjorda.

Udon och soba serveras ofta i en enkel soppa med ett soppspad gjort på dashi och sojasås. På sommaren är det även vanligt att de serveras kalla, med en dippsås som också baseras på dashi och sojasås.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: