Buchu kimchi

Det här är kimchi på kinesisk gräslök.

Receptet är ungefär samma som för vanlig kimchi, men när man som här gör kimchi på späda grönsaker så får man normalt hoppa över momentet med att lägga grönsakerna i salt i flera timmar, som man gör med salladskål. Dessutom blir det färdigt snabbare. När jag gjorde den här kimchin sneglade jag lite på det här receptet.

Ingredienser:

  • 300 g kinesisk gräslök
  • 1 gul lök
  • vitlök (en mängd som motsvarar ½ matsked)
  • ingefära (en mängd som motsvarar ½ matsked)
  • 1 msk miso
  • 1 msk mochirismjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • ½ dl kodjokaro
  • 1 msk rostade sesamfrön

Anmärkningar:

  • Här använde jag kinesisk gräslök med blomknoppar, men det vanliga i Korea är att använda gräslök som inte har börjat blomma.
  • Recept på kimchi brukar innehålla fisksås. Här har jag använt miso i stället.
  • Anledningen till att ha med mochirismjöl här är att få en tjockare chilisås som inte rinner av gräslöken så lätt.

Instruktioner:

  1. Blanda mochirismjöl i vattnet. Koka upp på medelvärme, och vispa runt med en visp. När det börjar koka tjocknar det. Blanda i salt och socker. Låt svalna.
  2. Skär gräslöken i 5 cm långa bitar.
  3. Kör lök, vitlök, ingefära och miso i matberedare.
  4. Blanda mochiris-mojan (1) med lök-mojan (3), samt sesamfrön och kodjokaro.
  5. Blanda ut chili-mojan (4) med gräslöken. Blanda försiktigt, utan att klämma gräslöken för mycket. Se till att all gräslök kommer i kontakt med chili-mojan.
  6. Låt stå en halvtimme, så att gräslöken hinner bli lite mjuk, och sjunka ihop en aning – det blir lättare att stoppa in den i en burk då.
  7. Lägg i en burk och ställ in i kylskåpet. Det går att börja småäta direkt, men om man väntar någon dag så börjar det jäsa och blir mjölksyrat också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: