Tofu dengaku

Tofu Dengaku är grillad tofu som man smetat en miso-baserad grillsås på. Det här är ännu en klassisk tofu-rätt, som finns med i receptsamlingen Tofu hyakuchin. Den här rätten blev populär i Japan under Muromachi-eran (1336-1573), samtidigt som mison började se ut som den gör i dag.
Dengaku betyder ungefär »musik på risfältet«, och kommer från en sorts skådespel som bönderna roade sig med på den tiden, där kringresande artister eller lokala förmågor dansade på styltor på risfältet, och tydligen tyckte folk att dengaku-artisterna såg ut som tofublock på bambuspett!

Det här är såsen:

Dengaku miso

Ingredienser:

  • 3 msk miso
  • 1 msk mirin
  • 1 msk sake
  • 1 msk dashi
  • 1 msk socker
  • 1 tsk sesamolja

Det går bra med vilken sorts miso som helst – i dag använde jag en ljus sort. Jag använde för övrigt shaoxing-vin i stället för sake. Om man inte har alla ingredienser ovan hemma kan man förslagsvis använda 3 msk miso, 2 msk torr sherry, 4 tsk socker, samt eventuellt 1 msk vatten för att lättare kunna blanda ingredienserna.

Instruktioner:
Blanda alla ingredienser i en stekpanna. Värm på medelvärme under ständig omrörning, tills såsen inte längre är rinnig. Den ska sluta vara rinnig, men den ska inte bli torr och hård.

Såsen på bilden skulle kunna ha en något lösare konsistens.
Såsen kan sparas i kylskåpet i en månad. Den kan även användas när man grillar grönsaker.

Tofu dengaku lagas till så här:

  1. Pressa tofun, och lägg eventuellt bambuspett i blöt om sådana ska användas.
  2. Skär tofun i bitar, t.ex. 6x2x2 cm stora.
  3. Grilla tofun på bägge sidor.
  4. Smeta på dengaku miso på ena sidan, och grilla igen så att såsen också blir grillad.

Det bästa är förstås om man kan grilla på glödande kol, men det är inte säsong för det just nu. I stället köpte jag en liten butangasbrännare (mellan 150 och 300 spänn på Clas Ohlson) – den grillar tofu ganska snabbt. Man kan förstås grilla i en vanlig ugn, men jag har blivit missnöjd med resultatet när jag försökt grilla tofu i ugnen – en vanlig ugn kommer inte upp i tillräckligt hög värme, så tofun har blivit uttorkad innan den blivit grillad.

Här skar jag tofun i ganska tunna skivor, knappt en centimeter. Om man har så tjocka tofublock som 2 cm är det svårt att få dem helt igenom varma med gasbrännare om man inte vill bränna tofun helt svart.

På med såsen, och grilla några sekunder till!

Annonser

2 responses to “Tofu dengaku

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: