Agedashi-dofu

Det här är en av de populäraste tofu-rätterna i Japan, och eftersom den är varm är den förstås extra populär nu under den kalla delen av året. Det är en ganska gammal rätt – det finns ett recept på agedashi-dofu i den klassiska kokboken Tofu hyakuchin, som innehåller 100 recept på tofu-rätter, och som blev en stor bästsäljare när den kom ut år 1782.

Ingredienser:

  • 1 block tofu, ca 400 gram
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 dl dashi
  • 2 msk sojasås
  • 2 msk mirin
  • 5 cm rättika
  • 1 salladslök
  • rapsolja att fritera i

Instruktioner:

  1. Pressa tofun.
  2. Medan tofun pressas kan man passa på att förbereda resten, så att man kan äta den friterade tofun medan den är varm och krispig. Riv rättikan och skär upp salladslöken.
  3. Sås: Blanda dashi, mirin och sojasås, och värm upp.
  4. Skär tofublocket till sex lika stora kuber. Vänd i potatismjöl och torka av överflödigt mjöl.
  5. Fritera tofun tills den börjar få färg – den behöver inte bli brunbränd, det räcker med att den börjar bli gul.
  6. Lägg tofun i en skål och häll på såsen. Lägg på en hög med riven rättika och strö över lite salladslök. Ät direkt!

Om att äta tofu:
Normalt räknas det som dåligt bordsskick att skära saker med ätpinnar i Japan, men det finns ett undantag för tofu – det är fritt fram att dela tofun med pinnarna! En bra sak med att använda pinnarna som kniv är att snittytan blir ojämn och uppruggad, och det hjälper tofun att dra åt sig sås, och rättika att fastna på tofun.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: