Två sorters chilipulver

Här är två sorters chilipulver som jag brukar ha hemma, kodjokaro och nanami togarashi.

Kodjokaro är koreanska chiliflingor, som framförallt används till att göra kimchi, koreanska mjölksyrade grönsaker.

Nanami togarashi är en japansk kryddblandning, som bland annat brukar användas till att krydda nudelsoppor och misosoppa. Nanami togarashi betyder sju-smakers-chili på japanska, och innehåller alltid sju ingredienser. En ingrediens är chili, men de andra ingredienserna kan variera mellan olika blandningar. Det kan t.ex. vara skal från olika citrus-frukter, som satsumas eller yuzu, och röda shiso-blad.
I Sverige har jag dock bara sett nanami togarashi av ett fabrikat, S&B. Deras blandning innehåller chili, apelsinskal, svarta sesamfrön, vita sesamfrön, sanshopepparblad, ingefära och norialger.

Vad kostar det?
Man kan få ett halvkilo kodjokaro för 70 spänn. Det är den vanliga förpackningsstorleken – det går åt ganska mycket chili vid kimchitillverkning!
Nanami togarashi har ett betydligt högre kilopris – en liten burk med 15 gram brukar kosta ungefär 20 kronor.

Var finns det?
Nanami togarashi finns i alla butiker specialiserade på japansk mat, och det brukar också finnas på den lilla japanhyllan i andra butiker med asiatisk mat.
Kodjokaro är lite svårare ett få tag på. I Stockholm finns det förstås i butiken Korean Food, men annars har jag bara sett det på Hua Xia.

Vad kan man ha i stället?
Om man inte har nanami togarashi eller kodjokaro får man ta de chilipulver, chiliflingor eller färska chilifrukter som står till buds!
Jag tror att det är svårast att ersätta kodjokaro – dels för att chilin utgör så stor del av kimchins smak, och dels för att man inte så lätt kan smaka av och anpassa chilimängden under tillverkningen, men det går säkert att experimentera sig fram och göra kimchi med andra chiliorter.

Alternativa namn:
Koreanska ord brukar transkriberas till latinska bokstäver på en massa olika sätt – kodjokaro kan t.ex. även kallas gochugaru eller gochoogaroo. På min förpackning är den engelska texten: Hot Pepper Powder men det bör ändå inte vara så svårt att känna igen i butiken – om det är grova chiliflingor och koreansk text på förpackningen så lär det vara kodjokaro.
Nanami togarashi kan ha lite olika namn i olika delar av Japan, t.ex. shichimi togarashi eller nanairo togarashi.

Här har jag kryddat en majskolv med örtsalt, peppar och nanami togarashi:

Annonser

2 responses to “Två sorters chilipulver

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: