Lotusrot

Lotusrot, roten på lotusblomman, som växer i vatten, har en krispig konsistens, lite som vattenkastanj eller rå potatis. Man kan woka den med andra grönsaker, fritera eller ha i soppor. Så här ser den ut som jag köpte i butiken senast:

lotus

De här fyra sektionerna väger ungefär 100 gram styck, och är antagligen en aning små – i japanska recept räknas ofta med att en sektion väger 300 gram. Som synes ser den här lotusroten lite skabbig ut, men om man skalar den ser den faktisk fin ut – kritvit färg, och luktar fräscht, en söt doft som påminner om päron.
I japanska recept rekommenderas ofta att man inte ska skala lotusrot och kardborrerot, men de examplar man köper här i Sverige tror jag är bäst att skala ändå.

Lotusrot går att köpa i de flesta asiatiska matbutiker, ofta både färsk, torkad och fryst. Lotusroten på bilden ovan kostade 50 kronor kilot.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: