Tempeh

Tempeh är en sorts fermenterade sojabönor som är en av de viktigaste produkterna i det indonesiska köket.
Tempeh är inte alls likt natto, som också är fermenterade sojabönor. Natto är fermenterad med bakterier, medan tempeh är fermenterad med en mögelsvamp. Natto är klibbigt, medan tempeh är fast.

En bra bok om tempeh är The book of Tempeh av Akiko Aoyagi och William Shurtleff – den finns inte i tryck nu, men hela boken ligger ute på google books. I the farm-kokboken som jag nämnde förut finns det också ett kapitel om tempeh. I båda böckerna finns instruktioner för att göra tempeh hemma, men det krävs ganska mycket jobb, så jag har inte försökt mig på det.

Det kan vara svårt att få tag på i Sverige – det finns ibland i hälsokostbutiker, men där är det dyrt och sällan färskt. Det är inte speciellt vanligt i asiatiska butiker heller. Antagligen finns det inte tillräckligt med indoneser i Sverige för att det ska löna sig – tempeh förekommer knappast alls i andra asiatiska länder än Indonesien.

Det händer dock att man kan hitta färsk eller fryst tempeh i asiatiska butiker.
Stockholm: I Stockholm har jag sett det på Hong Kong Trading och Kina Li. De brukar bara få in det sporadiskt, kanske en gång i månaden, och det håller sig bara ett par veckor, så man får passa på när det finns i lager. Det går att frysa in tempeh. På Kina Li kan det även finnas i frysen.

Den tempeh jag brukar köpa är av märket Natural Vegetarian och är tillverkad i Holland. Det här paketet på 425 gram kostade 26 kronor:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: