Kardborrerot

Kardborrerot är en av de mest använda grönsakerna i det japanska köket.
I Sverige är den inte så populär nuförtiden, även om Anders Retzius, en av Linnés polare, skrev att »Späda rötter smaka wäl och äro hälsosamme afskalade. Ätas wårtid kokte som Sparis.«.
Den vanliga kordborren i Sverige är tyvärr arten liten kardborre. Jag grävde upp ett par kardborrar i skogen för ett tag sen, men de var verkligen ynkliga – det fanns inte något att äta på dem, fast om man ska lita på Retzius är det förstås på våren som de ska skördas.
Den kardborre som odlas i Asien är den stora kardborren, som kan få rötter som är upp till en meter långa och cirka två centimeter i diameter. Enligt den virtuella floran är den stora kardborren sällsynt i Sverige men förekommer vid gårdar och på kulturmark i södra Sverige.

Som tur är går det att få tag på kardborrerötter importerade från Kina, även om de inte finns i varenda asiatisk matbutik – jag köpte två halvmeterlånga kardborrerötter på Hua Xia i Stockholm för ungefär 20 spänn (39 kronor kilot). De såg kanske en aning skabbiga ut efter resan från andra sidan jordklotet, men efter att man skurit bort de yttersta två centimetrarna var den i fint skick.

gobo

I dag hade jag kardborrerot i misosoppan – den var krispig trots att den kokats i tio minuter, och hade en smak som påminde en aning om kronärtskockshjärta – kardborren är för övrigt släkt med just kronärtskockan.

Om tillagning: I många recept rekommenderas att man först skär kardborreroten i bitar, och sedan låter den stå i kallt vatten i ett par minuter för att dra ut bittra smakämnen. Jag har prövat att göra det momentet och att hoppa över det, och jag tycker att det gick bra när jag hoppade över blötläggningen också.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: