Seitan på konservburk

Seitan, dvs rent gluten, kan användas för att göra vegetariska varianter av kött-rätter.
Själv använder jag det mest finhackat som fyllning i t.ex. degknyten.

Här är tre seitan-burkar från mitt skafferi:

seitan

Braised Su-jee (vegetarian mock chicken) från Rolin.
Vegatarian mock chicken från Wu-Chung.
Vegatarian mock duck från Wu-Chung.

Alla burkarna är från Taiwan och har en nettovikt på cirka 280 gram. Burkarna från Wu-Chung kostade 17 kronor styck, medan den från Rolin kostade 12,50.

Innehållet är väldigt lika till smak och utseende. Alla burkarna innehåller samma ingredienser: friterad gluten, sojasås, socker och salt, samt en lag som i Wu-Chung-burkarna består av sojaolja, och i Rolin-burken av »salladsolja« och vatten.
Den största skillnaden mellan innehållet är att det är pressat i olika formar för att se ut som kyckling respektive anka.

Det finns även en seitan-produkt i vanliga matbutiker, »Kinafärs« från Mrs Cheng, men jag avstår helst från den. För några år sedan ändrades den produkten drastiskt till det sämre – konsistensen blev mjäll snarare än tuggig, färgen blev ljusare, smaken blev sötare och mindre salt, och fick en konstig bismak.
Dessutom innehåller »Kinafärs« väldigt slemmig molnöron-svamp och lotusrot, som man måste sortera bort och kasta – inte för att molnöron-svamp och lotusrot skulle vara äckligt i sig, utan för att de blir slemmiga av att ligga i olja i en konservburk.
Jag är ganska säker på att »Kinafärs« åtminstone tidigare var identisk med den röd-gula burken med seitan från Shanghai-företaget Ma-Ling som går att hitta i asiatiska butiker, de har åtminstone exakt samma ingredienser.

Uppdatering: Här är en annan sorts seitan på burk: Wan Yen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: