Natto

Natto är jästa sojabönor från Japan.
Det är inte något som alla gillar – det har en ganska speciell smak, lukt och konsistens.

Natto går att köpa i butiker som säljer japansk mat, och ibland i butiker med ett mer blandat utbud av asiatisk mat. Det brukar komma i små styrofoam-förpackningar, oftast är två eller tre förpackningar hopbuntade. Varje förpackning innehåller 40 eller 50 gram natto, och dessutom brukar det följa med en eller flera små plastpåsar med såser som man kan röra ned i natton. Oftast ingår illgul stark japansk senap, men man kan även få med illgrön söt shiso-sås, rosa syrlig plommonsås, eller en genomskinlig fiskbaserad sås. Natto är oftast gjord på väldigt små sojabönor, eftersom små sojabönor är lättare att jäsa.

natto1

Priset brukar ligga kring 10 kronor för en 50-gramsförpackning. När man köper natto här i Sverige finns den i butikernas frys, men man kan placera den i kylen när man kommer hem om man har tänkt äta upp den inom två veckor. Det tar ganska lång tid för den att tina, speciellt om den ligger i sin isolerande styrofoam-förpackning.

Jag äter oftast natto för sig, gärna till frukost, men det är antagligen vanligast att äta den med ris. Man kan även använda natto som ingrediens i andra rätter.

Natto kan vara ganska klibbigt:

natto2

Annonser

3 responses to “Natto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: