The Farm Vegetarian Cookbook

The Farm är ett amerikanskt hippie-kollektiv som grundades på 70-talet, och fortfarande finns kvar i Tennessee. Det här är deras kokbok, som kom ut första gången 1975, och fortfarande kommer ut i nya upplagor. Det här exemplaret, som jag köpte för ett par år sen, har visserligen titeln The New Farm Vegetarian Cookbook men jag kan inte se någon skillnad jämfört med den gamla upplagan som jag också bläddrat i. När man öppnar boken förflyttas man direkt till 70-talet. Nästan alla sidor är dekorerade med blommor, sojabönor eller psykadeliska mönster. Dessutom finns en hel del svartvita fotografier på maten och på hippies som lagar mat.

farm1

Maten är av typen enkel och mättande, till stor del baserad på sojabönor. I inledningen tipsas om att en 30-kilos-säck med sojabönor kan mätta en familj i en hel månad! Det är nog inte många som orkar koka så mycket sojabönor i dag, men på The Farm orkade de.
Det största värdet för mig med boken är kapitlen om sojamjölk, tofu, tempeh, seitan och sojayoghurt, som alla inleds med detaljerade instruktioner om hur man tillverkar de produkterna från scratch, innan själva recepten kommer.
Det finns även ett kapitel om mexikansk mat som innehåller instruktioner för att tillverka autentiska tortillas, tamales, enchiladas och chilaquiles från scratch, samt ett kapitel om östeuropeisk judisk mat med knishes.
Recepten innehåller väldigt lite ovanliga ingredienser som man inte kan hitta på konsum, förutom jästextrakt, som används ganska flitigt.
Jag måste erkänna att jag inte använt så många av recepten, men det finns en del recept som är riktigt bra, speciellt deras »soy fritters« – en friterad blandning av hela och mosade sojabönor.
Boken är dock nästan värd att äga bara för illustrationerna.
Den kostar dessutom bara en dryg hundring att beställa från någon av de vanliga nätbokhandlarna!

The New Farm Vegetarian Cookbook
Redaktörer: Louise Hagler & Dorothy R. Bates
ISBN: 9780913990605

farm2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: