Nagaimo

Nagaimo är en asiatisk jams-variant, som är svår att ersätta i många japanska recept. Som tur är brukar det gå att få tag på den i en del asiatiska matbutiker, åtminstone i Stockholm.
Jag använder den till bland annat ganmodoki (friterade tofu-bollar) och okonomiyaki (en sorts fylld pannkaka). I de rätterna har den funktionen att få bollarna/pannkakorna att hålla ihop bättre, och att ge en stunsig konsistens.

Den ser ut som en avlång, ofta 20 cm eller längre, lite hårig potatis. Den kan även kallas yamaimo (nagaimo är den vanligaste varianten av yamaimo, bergs-jams). I kinesiska butiker har antagligen personalen inte hört det japanska namnet, så om man vill fråga efter den kan man kanske försöka visa de kinesiska tecknen 山药.

Användning:
Man skalar en lagom stor bit – till de flesta rätter räcker ett par centimeter.
Sedan river man den så att man får ett vitt trögflytande slem – själv har jag ett rivjärn av japansk typ, som inte har hål, utan bara små piggar som gör mos av det som ska rivas. De flesta rivjärn har en rasp-liknande sida som bör funka. Det fungerar inte med sidan som man river morot med – nagaimon ska inte bli till strimlor, utan till mos.
När man använt sin nagaimo får man låta den fuktiga änden på den kvarvarande delen torka ett tag, innan man sveper in den i plastfolie. Den brukar kunna hålla sig hur länge som helst i kylskåpet, åtminstone ett par månader.

nagaimo

De butiker där jag brukar köpa nagaimo i Stockholm är Japanska torget på Tegnérgatan och Hua Xia på Herkulesgatan. Jag har inte sett det på andra ställen, så om någon vet andra butiker som har det så skriv det gärna i en kommentar!

Uppdatering december 2012: Jag har kunnat handla nagaimo på ytterligare tre butiker i Stockholm, Hong Kong Trading, Sun Ai och Oriental Supermarket.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: