Två sorters miso

Det här är två olika sorters miso som jag har i kylskåpet:

miso

Till vänster ser vi Aichi akadashi miso och till höger Mikochan-jirushi shinshu-ichi miso.

Mison av märket Mikochan brukar finnas i ett par butiker i Stockholm – det här halvkilospaketet kostade 27 kronor. Den mörka mison till vänster beställde jag via nätet (den kostade ca 60 kronor för ett kilo). Det brukar finnas akadashi-miso av märket Marusan i ett par Stockholms-butiker, men den innehåller fisk-dashi.

Akadashi-miso är en miso av röd typ, som görs genom att blanda miso av hatcho-typ (miso gjord på sojabön-koji, som fått jäsa ca två år) med annan miso. Just den här sorten har gjorts genom blandning med någon annan bönmiso.
Smaken är okej, men inte så fyllig som jag vill ha den. Den är faktiskt lite syrlig, med en smak som påminner om tomat. Den är aningen tjock, och lite svårare att lösa upp än t.ex. Mikochan-mison.
Ingredienserna är: Icke genmodiferade sojabönor, salt, alkohol, aminosyra.

Jag googlade faktiskt nyligen fram vad som menas med »aminosyra«, som man ser i en del japanska innehållsförteckningar, och det är inget annat än natriumglutamat som avses.

Shinshu-miso är en miso av vit typ, som görs med ris-koji. Det är en bra allround-miso som går att använda på många sätt i matlagningen.
Den här sorten är det inget fel på, den har en lite söt, inte särskilt kraftig smak. Liksom Aichi-mison ovan är det en miso av slät typ, utan några märkbara bitar av sojabönor eller koji.
Ingredienser: Icke genmodifierade sojabönor, ris, salt, alkohol, vitamin B2.

På bilden nedan syns de sida vid sida:

miso

Blandningen av de två miso-sorterna använde jag till en miso-soppa med blomkål och morot:

misosoppa

Bonus – en gammal reklamsnutt för Mikochan från 70-talet:


One response to “Två sorters miso

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: