Sötsura plommon

De flesta butiker med kinesisk mat har några olika sorters torkade plommon. Bland de plommonen brukar det finnas sötsura plommon, som jag tycker om.
Här är två olika sorter:

plommon

Till vänster: Sötsura plommon av märket Mei Yuan. Ingredienser: Plommon, salt, socker, lakritsrot, E129 och E110 (giftiga färgämnen).

Till höger: Sötsura plommon i plastburk utan varumärke. Ingredienser: Aprikos, socker, salt, stärkelse.

Anmärkning: Den här frukten kallas oftast plommon, men ibland aprikos. Aprikos är egentligen mer korrekt, åtminstone är den närmare släkt med aprikosen, men jag följer konventionen och kallar den för plommon.

Plommonen i plastburken är väldigt söta, bjuder inte så mycket tuggmotstånd, och har mycket fruktkött på varje frukt. De smakar väldigt mycket, så det är i mastigaste laget att äta mer än ett plommon vid ett tillfälle – man får t.o.m. inmundiga ett plommon lite i taget.
Plommonen från Mei Yuan är hårdare, tuggigare och syrligare. Smaken känns lite mer nyansrik än för de andra plommonen, eller så är den bara inte lika kraftig. Det är ett ganska tunt lager fruktkött på varje plommon, och man kan utan vidare äta fem plommon på ett par minuter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: