Sesamolja

Sesamolja är en vanlig ingrediens i både kinesisk och japansk mat, men den sesamolja som används skiljer sig oftast åt.
Den sesamolja som brukar användas i Kina är gjord på sesamfrön som är hårt rostade, och har en mörkare färg och starkare smak än japansk sesamolja. Den klarar inte stark värme – om man steker i den börjar den smaka konstigt. Om man ska använda den får man använda den till smaksättning av färdigkokt mat.
I Japan brukar man ofta steka och fritera i sesamolja. Den vanliga sesamoljan där är gjord på sesamfrön som bara rostats lätt, och klarar upphettning.
Den här sesamoljan har jag hemma nu:

Det är sesamolja av märket Yeo’s, en av de bättre sorterna av sesamolja som brukar finnas i butiker med kinesisk mat – många andra märken har blandat ut sesamoljan med billigare olja, t.ex. sojaolja.
Det här är en sesamolja av mörk, kinesisk typ.
Egentligen föredrar jag att ha en sesamolja av japansk typ som jag kan steka i.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: