Purjo kontra salladslök

Salladslök – en grönsak som dyker upp i vart och varannat recept från Kina, Korea och Japan.
Det ligger nära till hands att ersätta den med purjo, som är mycket billigare och mer lättillgängligt. I kokboken »Koreansk mat : kimchi, bulgogi och bibimbap«, skriven av ägarna till restaurangen Arirang, rekommenderas purjo till alla recept, medan det på hemsidan för den kinesiska veganska restaurangen Lao Wai, som ligger några steg från Arirang på Luntmakargatan, står: »… vi avstår från all undermålig ersättning. Till exempel använder vi asiatisk salladslök istället för purjolök …«

Ordet salladslök kan referera till flera olika lökar som har det gemensamt att de ser ut som en spädare variant av purjolökar, har en mildare smak och en mjukare struktur – de kan ätas råa i sallad, därav namnet.
Purjolök å andra sidan är mycket robustare och tåligare, vilket antagligen är anledningen till det lägre priset.
Salladslök kostar ca 100 kr/kilot i kinabutiken, och oftast lite mer i vanliga butiker, medan purjopriset varierar med säsongen, men gissningvis ligger kring 20 kr/kilot.
En annan fördel med purjo är att den är lättare att få tag på lokalt producerad – medan salladslök ofta kommer med flygplan från asien.

Nackdelen med purjo är att den inte har samma smak och konsistens som salladslök, och den behöver stekas eller kokas längre än salladslök, så den kan inte stoppas in direkt i recept där salladslök ingår. Dessutom är den lite besvärligare att hantera – den är ofta jordig , och har delar som vissnat och blivit dåliga redan i affären, medan salladslök tenderar att vara fräschare.
Själv brukar jag ha salladslök i kylskåpet, just för att det är mer praktiskt – det går att slänga ner den i en snabb misosoppa eller nudelsoppa och den är färdig på några sekunder.
Till rätter som kräver stora volymer använder jag dock ofta purjo i stället, särskilt om jag kan få tag på relativt fräsch och späd purjo.

Annonser

One response to “Purjo kontra salladslök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: