Aubergine-agebitashi

Agebitashi betyder »friterad och blötlagd« på japanska, och är grönsaker som friterats och serveras med en sås baserad på dashi och soja.

Ingredienser:

  • 1 aubergine
  • 1½ dl dashi
  • 1 msk sojasås
  • 1 msk mirin

Anmärkning: Som jag nämnt tidigare så föredrar jag att köpa små tunnskaliga auberginer från Turkiet, Indien eller Vietnam – de påminner om de som brukar användas i Japan och Kina. De som man köpa i vanliga butiker brukar vara en väldigt tjockskalig variant som odlats i Holland eller Spanien, och den passar ofta dåligt till asiatiska rätter. Till den här rätten kan man använda zucchini, eller någon annan grönsak, om man inte hittar bra auberginer.

Tillvägagångssätt:

  1. Skär skåror i sidan på auberginen med någon centimeters mellanrum. Skär den i cylindrar med en höjd på 1,5 cm. Skölj i vatten. Torka av den med hushållspapper, så att den är helt torr innan den friteras.
  2. Blanda dashi, mirin och sojasås. Koka upp, och låt sjuda någon minut.
  3. Fritera auberginen någon minut, så att den får färg, och blir mjuk och genomkokt.
  4. Lägg auberginen i en skål, och häll över såsen.

Auberginen kan serveras direkt efter fritering, men den kan gärna stå och svalna. Den mår utmärkt av att stå några timmar i kylskåpet och suga åt sig smak av såsen.
Servera gärna med riven rättika, som jag gjort på fotot ovan.

About these ads

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: